Motion till riksdagen
2021/22:1100
av Magdalena Schröder (M)

Reformer för att fler ska kunna äga sin första bostad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av reformer för att fler ska kunna äga sin första bostad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag utgör en dåligt fungerande bostadsmarknad stora problem för många människor. Företag vittnar om att det är svårt att få personal till storstadsregioner eftersom det är så svårt för inflyttande personal att hitta en bostad och unga kan behöva tacka nej till utbildning på grund av att det inte går att få tag på en bostad. I många delar av landet fortsätter unga vuxna att bo hemma hos sina föräldrar, inte för att de vill, men för att de inte har möjlighet att flytta till en egen bostad. Detta kan vara trots att personen har både fast inkomst och ett sparande. Som ensamstående i Stockholm kan det vara svårt att köpa en bostad trots en fast inkomst och flera års bostadssparande på kontot.

Vad gäller bostadsmarknaden behövs både det ägda och det hyrda boendet. Den här motionen fokuserar dock på reformer för att fler ska få möjlighet att äga sin första bostad.

Det krävs flera reformer för att bostadsmarknaden ska fungera bättre och för att fler ska ha möjlighet att äga sin första bostad. Regeringen har nyligen bett en utredare titta på reformer som ska underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden och utredaren har bland annat fått i uppgift att föreslå hur ett statligt startlån skulle kunna utformas. Utredaren ska presentera sina förslag den 1 november 2021. Att regeringen har gett utredningsuppdrag för att ta fram reformer som ska underlätta för förstagångs­köpare på bostadsmarknaden är positivt, men det hade varit välkommet om utredaren utöver ett brett mandat att ta fram reformer fått i uppdrag att titta på fler konkreta reformer än endast startlån.

Utöver möjlighet till startlån bör möjligheten att göra det avdragsgillt att bostads­spara införas, en modell som bland annat används i Norge. Genom att göra det avdragsgillt att bostadsspara skulle troligtvis fler inse vikten av att bostadspara redan från första jobbets första lön och det skulle också vara mer lönsamt att spara till sin första bostad.

Även dagens kreditrestriktioner behöver ses över. Exempelvis amorteringskravet har inneburit att det blivit svårare för den som står utanför bostadsmarknaden att komma in på den ägda marknaden, därför behöver en genomgripande översyn av kreditrestrik­tioner genomföras och förändringar föreslås som möjliggör för fler att äga sin första bostad samtidigt som en hållbar skuldsättning eftersträvas.

Nyproduktionen står för en liten del av bostadsmarknaden, om än en mycket viktig del. För att möjliggöra att fler ska kunna äga sin första bostad behöver också regelverket för nybyggnation ses över så att fler, men om det efterfrågas, också enklare bostäder ska kunna byggas.

Sverige behöver en bättre fungerande bostadsmarknad så att företag kan rekrytera personal, unga vuxna flytta hemifrån och de som bildat familj flytta till större bostad. Man kan inte förvänta sig att kunna köpa en bostad på finaste adressen som sin första bostad, men har man ett arbete och har man ett sparande så bör den som vill kunna göra entré på den ägda marknaden för bostäder och köpa sin första bostad.

 

 

Magdalena Schröder (M)