Motion till riksdagen
2021/22:1079
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Rotavdrag för miljövinst i boende


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur ett rotavdrag för uppvisad miljövinst i sitt boende kan konstrueras för maximal klimatnytta och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi har idag ett väl utvecklat rotavdrag för tjänster som stärker och höjer funktionaliteten på det egna boendet – något som skapar vita jobb istället för de tidigare svarta. Ett system som tjänat oss väl. Nästa steg bör nu vara att se över hur ett arbete med miljö­vinster i det egna boendet kan kopplas till motsvarande skatteavdragssystem.

Åtgärderna som visar positiv klimat- och miljönytta såsom exempelvis utbyte av uppvärmningssystem, byggnadstekniska åtgärder som tjänar till att minska åtgången av energi. Att besikta sitt boende för att ha ett ”före-värde” i miljö- och klimathänsyn för att sedan vidta åtgärder och utifrån ”efter-värdet” få göra avdrag för de insatser som minskat klimatpåverkan. Ett win-win-system. Fler åtgärder blir genomförda, vilket skapar arbetstillfällen samtidigt som den totala gemensamma energiåtgången minskas och därmed det klimatavtryck boendet ger.  

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)