Motion till riksdagen
2021/22:1075
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Ett hälsosammare liv med ett friskvårdsbidrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka regelverket kring friskvårdsbidrag så att det innefattar även utrustning som möjliggör att träningen blir av och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Region Sörmland anger att invånarnas ohälsa är ett stort bekymmer, både i termer av mänskligt lidande och i faktiska kostnader. I många fall är det den enkla vardags­motionen som skulle behövas för att vända trenden och gå mot ett friskare län. Inte minst skulle det behövas fler vuxna som rör på sig, och blir goda förebilder för sina barn och unga i en tid där stillasittandet ökar.

Många företag och organisationer använder möjligheten att ge sina anställda frisk­vårdsbidrag. Det är dock inte alla anställda som nyttjar möjligheten, ibland på grund av tidsbrist, ibland ovilja och ibland på grund av för liten plånbok. Det finns de som inte anser sig ha råd att nyttja friskvårdsbidraget eftersom det ofta ställer krav på att man har någon form av träningsskor eller på att man ska ha tiden att ta sig i väg till gymmet. Tröskeln blir alltför hög.

En daglig promenad, en snabb löprunda eller en stund i hemmagymmet skulle kunna vara det som gjorde skillnaden för många. Dock så möjliggör dagens utformning på friskvårdsbidraget inte denna typ av satsning.

Friskvårdsbidraget idag får användas till inköp av gymkort eller abonnemang på digitala träningspass men inte till inköp av utrustning, alla sådana inköp ska betalas privat och om företaget eller organisationen köper en alltför stor gåva skall den förmåns­beskattas.

Ändra därför friskvårdsbidragets utformning till att också tillåta inköp av motions­relaterad utrustning, såsom träningsskor eller utrustning till hemmagymmet, så att också de med mindre tid och mindre plånböcker kan ta del av friskvårdsbidraget och påbörja sin resa mot ett hälsosammare och rörligare liv.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)