Motion till riksdagen
2021/22:1073
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Föreningsekonomi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda konsekvenserna av minskad reklamskatt för en utökad möjlighet till stärkt intäktskälla för föreningslivet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det svenska föreningslivet är något vi alla känner stolthet inför och vi pratar ofta om idrottsföreningarnas roll i att skapa en god gemenskap för våra barn och unga. I spåren av coronapandemin har föreningarnas möjlighet till finansiering ofta diskuterats, inte minst med tanke på oron inför minskade skatteintäkter på grund av ökad arbetslöshet som kan leda till utmaningar i många kommuner och regioner.

Det har dock talats ganska lite om är de skattemässiga hinder som ställs upp vid större sponsringsbelopp. Även om lättnader har skett de senaste åren så påverkar reklam­skatten företagens och föreningarnas möjligheter att göra gemensam sak i att lyfta varandra och ökar istället föreningarnas beroende av finansiering via skattemedel.

Att utreda huruvida en borttagen reklamskatt kan utöka föreningars möjlighet till finansiering via reklam och därmed minska beroendet av skattefinansiering ligger i hela skattesystemets intresse särskilt i tider av kris då statens och kommunernas ekonomi ställs på sin spets. 

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)