Motion till riksdagen
2021/22:1064
av Johan Forssell m.fl. (M)

med anledning av prop. 2020/21:216 Nya regler om husrannsakan för att söka efter vapen och andra farliga föremål


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda frågan om att ge polisen befogenhet att i brottsförebyggande syfte söka efter vapen eller andra farliga föremål i enskilda lägenhetsförråd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att ge polisen ökade befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål har stor betydelse för att stoppa gängvåldet.

Regeringen föreslår i proposition 2020/21:216 att polisen ges en ny befogenhet att i brottsförebyggande syfte söka efter vapen eller andra farliga föremål i gemensamma utrymmen i eller i anslutning till flerbostadshus. Det är ett välkommet förslag, men vi bedömer att det finns starka skäl för att ta ytterligare steg för att möjliggöra för polisen att i större utsträckning söka efter vapen.

Det är mot den bakgrunden Moderaterna under flera år har föreslagit att polisen ska ges möjlighet att, efter beslut från åklagare, upprätta visitationszoner där polisen till­fälligt och i ett begränsat område ges utökade befogenheter att söka efter exempelvis vapen och handgranater på människor och i fordon.

Av erfarenhet vet vi att kriminella anpassar sitt agerande efter gällande regelverk. Det är därför troligt att kriminella, när polisen ges ökade möjligheter att göra husrann­sakan i gemensamma utrymmen, i stället väljer att gömma vapen på andra platser i eller i anslutning till flerfamiljshus där polisens befogenheter är svagare. Motsvarande anpassning av kriminellas agerande har exempelvis varit tydlig sedan polisen getts ökade befogenheter att genomsöka fordon i brottsförebyggande syfte.

Det är känt att enskilda lägenhetsförråd används av kriminella för att gömma vapen, narkotika eller stöldgods. Det är också vanligt att andra hyresgästers förråd tas i anspråk av kriminella. Sveriges Allmännytta har i sitt remissvar till promemorian föreslagit att regeringen överväger att ge polisen befogenheter att genomföra husrannsakan i enskilda lägenhetsförråd. I promemorian konstateras att det integritetsintrång som det innebär att få sitt förråd genomsökt inte torde vara större än vad det innebär att få sitt fordon genomsökt. Mot den bakgrunden bör därför regeringen utreda frågan om att ge polisen befogenhet att i brottsförebyggande syfte söka efter vapen eller andra farliga föremål i enskilda lägenhetsförråd.

 

 

Johan Forssell (M)

 

Louise Meijer (M)

Ellen Juntti (M)

Mikael Damsgaard (M)

Sten Bergheden (M)