Motion till riksdagen
2021/22:1049
av Rikard Larsson (S)

Tillvaratagande av lokala och nationella perspektiv vid infrastrukturplanering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att bättre ta till vara lokala och nationella perspektiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige gör nu rekordstora och välbehövliga infrastruktursatsningar. Det är bra både för våra möjligheter att importera och exportera och för alla oss som bor här i landet och pendlar till arbete, studier m.m.

När vi inom de ekonomiska ramar som finns ska prioritera måste vi ha med alla de perspektiv som gör att infrastruktursatsningar görs där de gör stor nytta.

Ystads läge vid kusten med färjetrafik mot kontinenten gör staden och hamnen attraktiv för att både öka handeln med andra länder, som exempelvis Polen, men också för att öka inflödet till turistnäringen i Sverige. Att hamnen nu expanderar och drar till sig mer transporter är positivt för Sverige.

Därtill ska läggas att hamnen och vägen från Ystad till Malmö/Köpenhamn är viktig även ur ett nordiskt perspektiv då den är helt central för danskar boende på Bornholm men som jobbar eller har andra kontakter med Köpenhamn.

Dessa perspektiv ska när man väger samman dem också harmoniera med lokal­befolkningens framkomlighet och livsmiljö. Detta går att göra på ett bra sätt, men det kräver prioriteringar. Det är när detta vägs samman som vi ser betydelsen av att bygga ut E65 hela vägen mellan Malmö och Ystad. Men även att hitta trafiklösningar som gör att trafiken genom Ystad kan flyta betydligt smidigare än vad den gör idag på Dragon­gatan.

Men det förutsätter att man i planeringen ser till helheten och den samlade nyttan och gör en plan för en transportlösning som är hållbar i det lokala, regionala, nationella och internationella perspektivet. Och inte ser infrastruktursatsningar som delsträckor eller krishantering av enskilda hårt belastade sträckor. Rätt hanterat kan infrastrukturen bli en möjlighet för Sverige att växa; fel hanterat leder det bara till konflikter och att vi skjuter flaskhalsar vidare till andra sträckor.

 

 

Rikard Larsson (S)