Motion till riksdagen
2021/22:1047
av Jasenko Omanovic och Anna-Belle Strömberg (båda S)

Sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan bli bättre samt om att arbetet med att stärka trygghetsförsäkringen bör fortsätta, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Människor som slussas mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får inte hamna mellan stolarna. Vi har sett och läst om hur människor som behöver trygghet och stöd blir drabbade av bristerna i samarbetet mellan dessa två myndigheter.

Sedan flera år tillbaka har Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fått ett gemensamt uppdrag om samarbete i syfte att åtgärda problemet gällande övergången mellan sjukförsäkringen och arbetslivet. När man är långvarigt sjuk och har sviktande hälsa ska samhället finnas där för en. Och när man ska komma tillbaka till hälsa, studier eller arbete måste man känna sig trygg med att man får det stöd med behöver. Därför är ett fungerande samarbete mellan dessa två myndigheter och en trygg övergång från långvarig sjukdom till samhället otroligt viktig. För det är individerna som får bära konsekvenserna när samarbetet sviktar.

Våra trygghetsförsäkringar skyddar oss från stora inkomstbortfall när livet plötsligt ändras; du blir sjuk, får barn, förlorar jobbet. Tryggheten och möjligheten att ställa om till en ny livssituation ska inte vara beroende av om du har råd att teckna en extra försäkring. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort en hel del för att stärka våra trygghetsförsäkringar och det arbetet måste fortsätta.

 

 

Jasenko Omanovic (S)

Anna-Belle Strömberg (S)