Motion till riksdagen
2021/22:1041
av Magnus Jacobsson (KD)

Föräldrars och elevers rätt till information om skolor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om föräldrars och elevers rätt till information om skolor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Föräldrars och elevers rätt att själva välja förskola och skola är en viktig rättighet som staten inte har rätt att ta ifrån medborgarna. Samtidigt är det viktigt att denna frihet hanteras på ett sådant sätt att barnens och elevernas rätt till god utbildning och trygghet kan säkerställas. Skollag, läroplan och Skolverkets rekommendationer är bra instrument som skapar trygghet samtidigt som det möjliggör för föräldrar och elever att ställa krav på skolan.

Det finns dock ett område där nya domar har försvårat för föräldrarna och barnen i val av skola. Om det fria skolvalet skall fungera på ett bra sätt måste informationen om de olika förskolorna och skolorna vara öppen och tillgänglig för alla. Detta är en garanti för god kontroll och för goda möjligheter att välja rätt förskola eller skola.

Regeringen har sedan 2015 haft en utredning liggande på sitt bord. Utredningen läm­nade obesvarade frågor om hur krockar med andra lagar skulle hanteras och kunde inte heller garantera en orimligt ökad administrativ börda. Regeringen har sedan utredningen stått passiv i frågan. Lagstiftningen måste förändras så att alla utförare oavsett huvud­man är skyldiga att öppet redovisa de uppgifter som föräldrar samt elever behöver för att kunna göra ett bra val. Öppenhet är en förutsättning för god kvalitet och trygga val.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)