Motion till riksdagen
2021/22:1039
av Adam Marttinen m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2020/21:216 Nya regler om husrannsakan för att söka efter vapen och andra farliga föremål


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökat tillämpningsområde och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den växande organiserade kriminaliteten medför nu sådana problem att de omöjligen kan omhändertas utan betydande åtgärder. Regeringens passivitet över utvecklingen innebär att det nu krävs hårdare åtgärder än de smärre förändringar regeringen nu föreslår.

Utökat tillämpningsområde

I departementspromemorian och i propositionen föreslås utökade möjligheter till husrannsakan. Regeringen nöjer sig dock med att dessa regler kan tillämpas i vissa utrymmen i eller i anslutning till flerbostadshus. Med hänvisning till eventuella integritetskränkningar undantar man bostäder. Följden av en sådan avgränsning är tämligen förutsägbar. Som Polismyndigheten noterar i sitt remissvar omfattar behovet som föranlett regeringens agerande även bostäder. Givet de förutsättningar som ställs för de nu föreslagna förändringarna, nämligen att det med hänsyn till omständigheterna kan antas att sådana föremål påträffas och kan förverkas, finns övervägande skäl att den utökade möjligheten till husrannsakan även ska gälla för bostäder.

 

 

Adam Marttinen (SD)

 

Katja Nyberg (SD)

Bo Broman (SD)

Ebba Hermansson (SD)