Motion till riksdagen
2021/22:1030
av Magnus Oscarsson (KD)

Länsväg 131


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppgradera möjligheten att rusta upp länsväg 131 mellan Österbymo och Tranås i Trafikverkets planering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Länsväg 131 mellan Tranås och Österbymo har under lång tid varit i behov av såväl om­byggnad som upprustning. Inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt men också den logistiska nödvändigheten i förbättrad framkomlighet och minskad restid.

Länsväg 131 har en mycket viktig betydelse för Ydre kommun och dess näringsliv, i synnerhet med hänvisning till den aktiva bilpendlingen till och från orten. Det undermå­liga vägnätet är tillväxthämmande, och för Östergötlands del är det viktigt att även lands­ortskommunernas infrastruktur fungerar tillfredsställande för att hålla samman regionen. Till detta kommer säkerhetsskälen; det är en väg med bland annat stora kurvor, och förekomsten av olyckor är ökande – inte sällan med stora långtradare inblandade. Trafik­verkets egna bedömningar är att vägen har en låg geometrisk standard, långa sträckor med smal och krokig väg och undermålig bärighet.

Upprustning av väg 131 har varit med i flera utredningar ända sedan 1980-talet men har alltid blivit bortprioriterat. Med anledning av vägens avgörande betydelse för Ydre kommun och södra Östergötlands utveckling behöver den prioriteras. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Magnus Oscarsson (KD)