Motion till riksdagen
2021/22:1016
av Mikael Dahlqvist och Lars Mejern Larsson (båda S)

Inrätta en motorcykelklass ämnad för B-körkort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta fram en ny motorcykelklass och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag finns flera klasser för motorcyklar. Gemensamt för dessa är att det kräver ett kör­kort i någon av följande klasser. A1 – lätt motorcykel, körkortsålder 16 år. A2 mellan­klass motorcykel, körkortsålder 18 år (övningskörning 17 år och 6 månader). A – alla typer av motorcyklar, körkortsålder 24 år, alternativt 20 år och innehavt körkort A2 under minst 2 år.

Därtill finns det redan idag ”motorcyklar” registrerade som bil, med två tätt sittande framhjul, vilka får framföras med B-körkort. I större städer brottas trafiken med köer och trängsel. Här är måttstocken på en arbetsresa tid.

Landsbygden å sin sida dras med en glest utvecklad kollektivtrafik, i synnerhet för de som arbetar med oregelbundna tider. Måttstocken på en arbetsresa här handlar snarare om mil.

En ny motorcykelklass kan på ett förtjänstfullt sätt fylla olika behov i såväl stads­regioner som landsbygd, som exempel vad gäller arbetspendling, detta för att främja lägre energiåtgång likväl som lägre kostnader i människors privatekonomi. Denna klass ska kunna framföras vid fyllda 20 år, med B-körkort. Denna motorcykelklass kan exempelvis ha en slagvolym 60100 kubik samt ett begränsat antal hästkrafter.

 

 

Mikael Dahlqvist (S)

Lars Mejern Larsson (S)