Motion till riksdagen
2021/22:1015
av Leif Nysmed m.fl. (S)

Entreprenadavdrag inom byggbranschen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till ett entreprenadavdrag inom byggbranschen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de senaste trettio åren har ett antal olika utredningar – några direkt inriktade just på byggbranschen – belyst och kritiserat förhållandena, vad avser just kriminalitet, svarta pengar, jobbtrafficking och konstiga ägarstrukturer.

Redan 2002 lade den då tillsatta Byggkommissionen fram ett antal skarpa förslag i utredningen Skärpning gubbar! (SoU 2002:115), bl.a. att ett obligatoriskt entreprenad­avdrag skulle införas inom byggbranschen för att komma till rätta med svartarbete och skattefusk.

Byggmarknadskommissionen redovisade i september 2021 att 8 av 10 byggföretag från Östeuropa, som verkar i Sverige, misstänkts bryta mot svenska lagar och avtal.

Byggbranschen lovade och har sedermera genom åren lovat och bedyrat att man ska komma till rätta med problemen, men ärligt talat det har inte blivit mycket av det. Det som hänt är att flödet av svenska skattepengar till kriminella har ökat, att svenska skatte­pengar med allt högre hastighet landar på utländska konton under konstiga förhållanden, och att byggnadsarbetare i Sverige idag mer eller mindre byts ut mot utländsk personal, som jobbar för sämre löner, med sämre villkor och sämre arbetsmiljö.

Vi vill återaktualisera förslaget om att införa ett obligatoriskt entreprenadavdrag för byggföretag, på samma vis som finns i flera andra EU-länder och som föreslås i utred­ningen SOU 2002:115.

Vi föreslår i korthet att uppdragsgivare som anlitar någon för att utföra ett bygg- och anläggningsarbete ska göra ett entreprenadavdrag på den ersättning hen tänker betala till uppdragstagaren.

Såväl svenska som utländska personer skall omfattas av systemet. Avdraget belopp skall betalas in till Skattemyndighetens särskilda entreprenadkonto och därefter tillgodo­föras uppdragstagaren genom utbetalning till dennes skattekonto eller omföras på uppdragstagarens egna underentreprenörer.

Genom att begränsa att pengar som ska betalas i skatt och avgifter inte hamnar i kriminellas fickor så skapas också förutsättningar för seriösa byggföretag och bygg­nadsarbetare som inte skattefuskar, att klara konkurrensen på marknaden. Det i sin tur leder till ökade skatteintäkter som kan finansiera exempelvis vård, skola och omsorg.

 

 

Leif Nysmed (S)

 

Björn Petersson (S)

Lars Mejern Larsson (S)