Motion till riksdagen
2021/22:1013
av Lars Mejern Larsson och Mikael Dahlqvist (båda S)

Utbyggnad av landets häkten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se hur takten i utbyggnaden av landets häkten kan öka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste två åren har häktet i Karlstad konstant varit överfullt. Häktena är byggda för att ha 80 procent beläggning för att man ska ha luft i systemet och kunna flytta intagna om det uppstår konflikter. På riksnivå ligger det på 109 procent i häktena just nu. En bit över 100 procent har man haft konstant i Karlstad i 2,5 års tid, och det trots att fler platser kommit till.

Konsekvensen av detta är en pressad och stressad arbetsmiljö, där bara det mest nödvändiga hinns med. Säkerhetsreglerna stretchas. Det ska till exempel alltid vara en häktespersonal mer än det antal intagna som hanteras, vilket alltså kräver tre anställda när man öppnar och stänger dubbelcellerna. Det fungerar inte i praktiken.

Situationen är svår och personalen känner inte att de hinner sätta sig och prata med de intagna. Hoten ökar och det har varit ett antal nära ögat-incidenter som kunde ha slutat illa.

Det är viktigt att vi kommer åt kriminaliteten samtidigt som vi också säkerställer att det finns platser på häktena. Om vi är duktiga på att fånga bovar behöver vi även vara duktiga på att placera dem på rätt plats, där personalens säkerhet inte hamnar i kläm.

 

 

Lars Mejern Larsson (S)

Mikael Dahlqvist (S)