Motion till riksdagen
2021/22:101
av Ingemar Kihlström (KD)

Agera för att stoppa förföljelse av kristna minoriteter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige genom krav i handelsavtal samt biståndsprojekt och genom sitt arbete inom FN mer aktivt ska arbeta för att motverka förföljelsen av kristna minoriteter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I Sverige och Europa kan människor utöva sin rättighet att öppet visa och också utöva sin tro. Detta är dock inte möjligt för alla människor runt om i vår värld.

Organisationen Open Doors följer kontinuerligt upp situationen för människors möjlighet att utöva sin kristna tro runt om i världens olika länder. Varje år offentliggör organisationen en lista, World Watch List (WWL), som listar de 50 länder där förföl­jelsen mot kristna är som störst. Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I de 50 länder som listas i WWL förföljs eller diskrimineras uppskattningsvis 309 miljoner kristna. I alla 50 länder på årets lista anses förföljelsen vara mycket allvarlig eller extremt allvarlig, enligt den gradering som används i WWL. Antalet förföljda kristna är dock fler än så, eftersom förföljelsen inte är begränsad till dessa 50 länder. Uppskattningsvis möter kristna i ytterligare 24 länder allvarlig eller mycket allvarlig förföljelse. Det innebär att sammanlagt förföljs och diskrimineras fler än 340 miljoner kristna i världen. Under rapporteringsperioden för WWL 2021 dödades 4 761 kristna på grund av sin tro, vilket är en ökning med 60 procent sedan WWL 2020. Årets rapport visar att mer än 90 procent av de dödliga attackerna mot kristna ägde rum i Afrika, de flesta i Nigeria. Rapporten visar även att 4 488 kyrkor och andra kristna byggnader attackerades, de flesta i Kina. De länder listan där förföljelsen av kristna är värst anges i WWL 2021 vara Nordkorea, Afghanistan och Somalia, men bland de 50 länder som ingår i WWL 2021 finns även t ex Indien, Egypten, Turkiet och Saudiarabien.

Sverige bör mer aktivt agera för att säkerställa kristna minoriteters möjlighet att utöva sin tro. Detta bör ske genom att Sveriges handelsavtal och biståndsprojekt knyts till villkor på religionsfrihet, vilket främjar kristna och andra religiösa minoriteters möjlighet att utöva sin tro. Sverige bör också aktivt agera i FN för att resolutioner med krav om religionsfrihet ställs på länder där kristna enligt WWL 2021 upplever förföl­jelse idag samt att verka för att sanktioner införs när länder inte möjliggör fritt religions­utövande enligt FN:s mänskliga rättigheter.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)