Motion till riksdagen
2021/22:1008
av Lina Nordquist m.fl. (L)

med anledning av prop. 2020/21:221 Statlig ersättning för personskada orsakad av vaccin mot sjukdomen covid-19


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om statlig ersättning för personskada orsakad av vaccin mot sjukdomen covid-19 när skadan drabbat barn och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ersättningstaket för vårdskada jämfört med ersättningstaket vid skada orsakad i samband med vaccinering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I proposition 2020/21:221 Statlig ersättning för personskada orsakad av vaccin mot sjukdomen covid-19 föreslår regeringen hur och enligt vilka premisser den som lidit skada av ett godkänt vaccin mot covid-19 kan komma att ersättas.

Den ersättning som kan erhållas genom den föreslagna regleringen föreslås vara jämförbar med den ersättning som kan erhållas från läkemedelsförsäkringen, vilket under 2021 innebär en högsta individuell beloppsgräns på 10 miljoner kronor i maximal skadekostnad för en person, oavsett dennes ålder och beräknade återstående livslängd då skadan inträffar.

Barnombudsmannen, Sveriges advokatsamfund och Narkolepsiföreningen menar alla att detta ersättningstak är för lågt satt för att ersätta inkomstförlusten om en person drabbas av skada och aldrig kommer ut i arbetslivet. Regeringen skriver i samman­hanget att den anser att den individuella ersättningen till barn som drabbas av skador till följd av vaccinering mot covid-19 är av sådan vikt att nivån för maxbeloppet bör ses över. Regeringen skriver vidare att den därför avser att göra en översyn av ersättningen till barn för skador som kan uppstå av sådana vacciner. Vi vill betona vikten av att en sådan översyn genomförs nogsamt, men också skyndsamt, så att unga människors livskvalitet så långt det är möjligt värnas. I den mån det är tillämpligt bör resultaten av en sådan översyn även tillämpas på sådana vacciner som omfattas av läkemedels­försäkringen, som ett komplement till denna.

I Sveriges advokatsamfunds remissvar väcks även en annan ersättningsfråga. Samfundet lyfter att ersättningar för vaccinskador inte med nödvändighet bör ha samma ersättningstak som ersättningar utformade för vårdskador och sjukdomsbehandlande läkemedel, eftersom hälso- och sjukvården anlitas av sjuka personer i syfte att lindra eller bota sjukdom. I fallet vaccin är det dock, oftast, fråga om friska människor som av det offentliga ombeds vaccinera sig, både för sig själva och i solidaritet med andra. Skada som uppkommer vid en sådan solidaritetshandling, och hos en frisk person, kan ses som än mer allvarlig än den som uppkommer hos en redan insjuknad person. Liberalerna föreslår därför att regeringen iakttar analys och nogsamma överväganden även i denna fråga.

 

 

Lina Nordquist (L)

 

Barbro Westerholm (L)

Johan Pehrson (L)

Maria Nilsson (L)

Gulan Avci (L)

Christer Nylander (L)

Mats Persson (L)

Allan Widman (L)