Motion till riksdagen
2021/22:1005
av Robert Stenkvist (SD)

Skärp kontrollen vid utbetalning av bidrag samt förändra lagen så att olika myndigheter kan samköra sina register


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att väsentligt skärpa kontrollen angående bidragstagares uppehållsort vid utbetalning av bidrag och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra reglerna så att olika myndigheter ska utnyttja samkörning av uppgifter och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en folkräkning kopplad till bidrag och folkbokföringsadresser ska genomföras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

  1. I ett mycket uppmärksammat fall visade det sig att en man som erhöll bidrag från svenska staten var tjänstgörande försvarsminister i Irak. Förutom en del andra frågor, som till exempel att en försvarsminister får uppehållstillstånd i Sverige, så uppstår frågan hur en försvarsminister i ett fjärran land kan uppbära olika typer av svenska bidrag? Ett nyare fall har dessutom uppdagats där en högt uppsatt med­arbetare i afghanska regeringen uppbär föräldrapeng.

Bidrag finansieras i allt väsentligt av svenska skattebetalare och historien om den irakiske försvarsministern är ett exempel på fusk och stöld från våra skattebetalare och vårt land. Hårdare kontroll måste ske om bidragstagare befinner sig långvarigt eller permanent utomlands. Det finns redan i dag regler vid berättigande av vissa bidrag, men kontrollen och reglerna ska skärpas väsentligt.

  1. För att lättare upptäcka fall som i yrkande 1, men även för att bekämpa kriminalitet i Sverige och förhindra att bidrag ges till grovt kriminella, bör lagstiftningen föränd­ras så att olika myndigheter lättare kan samköra sina register. Det anförs ofta integri­tetsskäl som argument för att begränsa samkörningen av olika register. Men upp­gifterna finns ju redan registrerade hos någon myndighet och det är svårt för allmän­heten att förstå argumentet att det skulle kränka någons integritet om någon annan sekretessbelagd myndighet får ta del av till exempel Skatteverkets uppgifter. Integri­tetsargumentet är svagt och måste underställas samhällets intresse att komma tillrätta med bedrägerier. Skattebetalarna ska inte riskera finansiera kriminell verksamhet genom bidrag. Därför bör lagstiftningen med det snaraste ändras så att myndigheter i högre grad kan samköra sina databaser.
  2. För att komma tillrätta med haveriet avseende folkbokföringsadresser och olika typer av bidrag, bör en folkräkning genomföras där samkörning av register tillåts. I denna folkräkning skall det kontrolleras vilka som har rätt till bidrag och vilka som inte har rätt till dessa. Dessutom måste människors folkbokföringsadresser redas ut. Det är inte rimligt att en person som sitter i afghanska regeringen överhuvudtaget är skriven i Sverige.

 

 

Robert Stenkvist (SD)