Motion till riksdagen
2021/22:1000
av Robert Stenkvist (SD)

Införande av tidsgränser för språktolk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa tidsgräns för användandet av samhällsfinansierad språktolk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna anser att det svenska språket är nyckeln in till det svenska sam­hället.

Därför är det inte försvarbart att personer som bott i detta land tio, femton och till och med tjugo år använder sig av språktolk finansierad av samhället. Jag förstår och accepterar att språktolk måste finnas för dem som är nyanlända och har bott i Sverige en kortare tid. Jag tycker däremot att det är en moralisk skyldighet att lära sig språket i det landet man själv har valt att bosätta sig i.

Jag tycker att en rimlig gräns för vistelse i landet borde sättas för att erhålla en sam­hällsfinansierad tolk. En rimlig tidsgräns för rätt till språktolk bör vara en vistelse på högst fem. Är inte så fallet får man bekosta språktolk på egen hand. Vad gäller personer som av medicinska skäl har tappat sin förmåga att uttrycka sig på sitt nya språk får själv­klart undantag göras.

Detta är ett sätt för oss att ställa krav på en motprestation gentemot dem som kommit till vårt land och tar del av allt vad vårt land har att erbjuda.

 

 

Robert Stenkvist (SD)