Justitieutskottets betänkande

2021/22:JuU21

 

Tillfälligt omhändertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda

 

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om att ge Kriminalvården rätt att fatta beslut om att tillfälligt omhänderta den som bryter mot de villkor som gäller under en villkorlig frigivning eller efter en dom på skyddstillsyn. Enligt förslaget ska Kriminalvårdens beslut gälla omedelbart, och över­vaknings­nämnden ska senast dagen därpå pröva om beslutet ska fortsätta att gälla. För att säkerställa en snabb prövning hos övervakningsnämnden även under helger föreslås också ett tillägg i lagen om beräkning av lagstadgad tid.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2022.

 

Behandlade förslag

Proposition 2021/22:193 Tillfälligt omhändertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Tillfälligt omhändertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Tillfälligt omhändertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i brottsbalken,

2. lag om ändring i lagen (1930:173) om beräkning av lagstadgad tid,

3. lag om ändring i häkteslagen (2010:611),

4. lag om ändring i strafftidslagen (2018:1251).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:193 punkterna 1–4.

 

Stockholm den 19 maj 2022

På justitieutskottets vägnar

Fredrik Lundh Sammeli

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Andreas Carlson (KD), Johan Forssell (M), Louise Meijer (M), Adam Marttinen (SD), Maria Strömkvist (S), Linda Westerlund Snecker (V), Ellen Juntti (M), Katja Nyberg (SD), Gustaf Lantz (S), Carina Ödebrink (S), Juno Blom (L), Tobias Andersson (SD), Martin Marmgren (MP), Ingemar Kihlström (KD), Anna Wallentheim (S) och Malin Björk (C).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2021/22:193 Tillfälligt om­händertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda. I propo­sitionen föreslås att Kriminalvården ska ges rätt att fatta beslut om att tillfälligt omhänderta den som bryter mot de villkor som gäller under villkorlig fri­givning eller efter en dom på skyddstillsyn.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lag-förslag finns i bilaga 2.

Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.

Utskottets överväganden

Tillfälligt omhändertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i brottsbalken, lagen om beräkning av lagstadgad tid, häkteslagen och strafftids­lagen.

 

Gällande rätt

Vid villkorlig frigivning och skyddstillsyn gäller en prövotid och det finns krav på skötsamhet (26 kap. 10 och 11 §§ och 28 kap. 4 och 6 §§ brottsbalken).

Den som blivit villkorligt frigiven ska ställas under övervakning om det behövs för att minska risken för att han eller hon begår nya brott eller för att på annat sätt underlätta hans eller hennes anpassning i samhället. Kriminal­vården får under vissa förutsättningar besluta om särskilda föreskrifter som ska följas av den övervakade (26 kap. 12–16 §). Om den frigivne bryter mot föreskrifter eller anvisningar får Kriminalvården ändra formerna för över­vakningen, ändra eller ge nya föreskrifter och besluta om elektronisk över­vakning för att kontrollera att en föreskrift följs samt besluta om varning. Därutöver har Övervakningsnämnden möjlighet att i allvarligare fall av över­trädelser förklara villkorligt medgiven frihet förverkad (26 kap. 18 och 19 §§). Övervakningsnämnden kan dessutom besluta att den frigivne ska omhändertas (26 kap. 22 § brottsbalken). Ett omhändertagande får ske om det uppkommer en fråga om att förverka villkorligt medgiven frihet, vidta åtgärder vid misskötsamhet eller för att den frigivne ska underkasta sig vård eller behandling. En frigiven får också omhändertas om han eller hon har undan­dragit sig övervakningen.

Den som blivit dömd till skyddstillsyn ställs under över­vakning med skyldighet att hålla kontakt med Kriminalvården (28 kap. 5 och 6 §§). Om den dömde bryter mot vad som gäller för honom eller henne till följd av domen på skyddstillsyn, får Kriminalvården ändra formerna för övervakningen eller ändra eller ge nya föreskrifter (26 kap. 18 § och 28 kap. 7 §). Om en sådan åtgärd inte är tillräcklig, får Kriminalvården besluta att den skyddstillsyns­dömde ska få en varning. Om den dömde på ett allvarligt sätt bryter mot vad som gäller kan Kriminalvården i vissa fall begära att åklagare för talan om att skyddstillsynen ska undanröjas. Övervakningsnämnden kan omhänderta en skyddstillsynsdömd i de fall det uppkommer fråga om att undanröja en dom på skyddstillsyn, åtgärder med anledning av misskötsamhet eller åtgärder för att den dömde ska underkasta sig vård eller behandling (28 kap. 11 §). En skyddstillsynsdömd får också omhändertas om han eller hon har undandragit sig övervakningen. Om åklagaren väckt talan om undanröjande av skydds­till­synen, får även rätten besluta om omhändertagande.

Propositionen

Regeringen föreslår att Kriminalvården ges rätt att tillfälligt omhänderta den som blivit villkorligt frigiven eller dömts till skyddstillsyn, om förut­sätt­ningarna för att övervakningsnämnden ska kunna besluta om ett omhänder­tagande är uppfyllda. Syftet med förslaget är att Kriminalvården snabbt ska kunna vidta åtgärder vid konstaterad misskötsamhet för att minska risken för att den dömde begår nya brott och för att kunna verka för hans eller hennes anpassning i samhället.

Kriminalvårdens beslut ska gälla omedelbart och omprövas om det finns anledning till det. Övervakningsnämnden ska senast dagen därpå, oavsett om det är vardag eller helgdag, pröva om beslutet ska fortsätta att gälla. Om nämnden inte fastställer beslutet inom den tiden, ska det upphöra att gälla.

I propositionen föreslås också vissa följdändringar i bl.a. häkteslagen (2010:611) och strafftidslagen (2018:1251).

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 oktober 2022.

Utskottets ställningstagande

Propositionen har inte lett till några motionsyrkanden eller andra invändningar under utskottsbehandlingen. Utskottet anser att regeringens lagförslag är ända­målsenligt utformade och att de bör antas.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2021/22:193 Tillfälligt omhändertagande av villkorligt frigivna och skyddstillsynsdömda:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i brottsbalken.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1930:173) om beräkning av lagstadgad tid.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i häkteslagen (2010:611).

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i strafftidslagen (2018:1251).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag