Ju2021/01273 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2257 av Tobias Andersson (SD)
En avkriminalisering av för sent inlämnade årsredovisningar

Tobias Andersson (SD) har frågat mig om jag avser att verka för att utreda en avkriminalisering av för sent inlämnade årsredovisningar.

Årsredovisningen är en viktig handling. Den sammanfattar den verksamhet som har förevarit under räkenskapsåret och ska offentliggöras. Årsredovisningen är av betydelse inte endast för företagets intressenter. Att inte ha en bokföring som är korrekt, fullständig och upprättad i tid utgör dessutom i många fall hinder mot en riktig beskattning och skapar utrymme för ekonomisk brottslighet och andra oegentligheter i näringsverksamheten.

Frågan om en avkriminalisering av för sent upprättande av årsredovisningar och årsbokslut utreddes av Utredningen om enklare redovisning (SOU 2009:46) och förslaget behandlades i propositionen Försenad årsredovisning och bokföringsbrott samt några revisorsfrågor 2012 (prop. 2012/13:61). En avkriminalisering bedömdes då inte lämplig. Som skäl anfördes bl.a. att det skulle leda till att de grundläggande förutsättningarna för straffansvar för bokföringsbrott ändrades genom att den del av bokföringen som torde vara av störst värde för intressenterna skulle falla utanför det straffbara området. Det anfördes också att en sådan avkriminalisering skulle rimma illa med vikten av att den avslutande redovisningen finns tillgänglig för externa intressenters granskning en viss tid efter räkenskapsårets utgång.

I syfte att göra den straffrättsliga regleringen av försenade årsredovisningar och årsbokslut mindre sträng vid kortvariga och enstaka förseningar infördes efter förslag i nämnda proposition i stället en särskild åtalsprövningsregel avseende bokföringsbrott som är ringa. Regeln innebär att den som blivit endast kortvarigt försenad med att upprätta årsredovisningen eller årsbokslutet normalt sett inte ska drabbas av en straffrättslig sanktion. Regeln fångar upp behovet av lättnader för mindre allvarliga fall av bokföringsbrott och har också fördelen att rättsväsendets resurser inriktas på de mer allvarliga brotten.

De tidigare anförda skälen mot en avkriminalisering av för sent upprättande av årsredovisningar är fortfarande giltiga. Jag har inte för avsikt att verka för en ny utredning i frågan.

Stockholm den 31 mars 2021

Morgan Johansson