S2021/ 02125 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2058 av Pia Steensland (KD)
Föräldraansvar inom socialförsäkringarna

Pia Steensland har frågat mig om vilka åtgärder jag kommer att vidta för att de olika delarna av socialförsäkringarna och regleringen av föräldraansvaret i föräldrabalken ska samspela bättre när det gäller skyddet för barn med funktionsnedsättning

Jag vill inledningsvis understryka att det är viktigt att socialförsäkringarna samspelar inte minst när det gäller skyddet för barn med funktionsnedsättning. Därför ser jag fram emot att ta del av vad utredningen ”Stärkt rätt till personlig assistans för stöd vid egenvård, vid tillsyn samt för barn” (Dir 2020:3), kommer fram till. I denna utredning ska föräldraansvaret inom LSS särskilt utredas. Eftersom utredningen ska lämna sitt betänkande i maj 2021 och redan har ett omfattande uppdrag har det inte bedömts möjligt att lämna ytterligare tilläggsdirektiv om lagstiftningen ska hinna träda ikraft under mandatperioden.

Inspektionen för socialförsäkring (ISF) har i uppdrag att göra en uppföljning av omvårdnadsbidrags- och merkostnadsersättningsreformen. Uppdraget kommer att slutredovisas den 30 november i år. I ISF:s första delredovisning av uppdraget, som redovisades för några veckor sedan, berörs frågan om föräldraansvar. Jag ser fram emot slutredovisningen.

Vårt socialförsäkringssystem ska fungera väl för alla och försäkringarnas olika delar behöver samspela. Bedömningen av föräldraansvaret är en viktig fråga när det gäller skyddet för barn med funktionsnedsättning.

Stockholm den 10 mars 2021

Ardalan Shekarabi