Fråga 2020/21:998 Personer som bedöms som säkerhetsrisker

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I slutet av oktober i fjol fick sex personer, däribland en imam i Gävle, som enligt Säpo bidrog till islamistisk radikalisering och bedömdes utgöra en fara mot Sverige ett utvisningsbeslut. I samband med utvisningsbeslutet gjorde Migrationsverket bedömningen att utvisningarna inte kunde verkställas, eftersom männen enligt Migrationsverket riskerade förföljelse i hemlandet. Det betyder att det finns personer ute i det öppna samhället i Gävleborg och Sverige som regeringen anser utgör en säkerhetsrisk. I samband med frisläppandet för ett år sedan påtalade Säkerhetspolisen att lagstiftningen är gammal och behöver ses över.

Det är en mycket otillfredsställande situation att det finns personer ute i det öppna samhället som enligt regeringens bedömning utgör en fara för Sverige. Regeringen och det ansvariga statsrådet har nu haft en lång tid på sig att säkerställa att det finns en lagstiftning på plats som skyddar befolkningen från personer som anses utgöra säkerhetsrisker.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att personer som anses vara en säkerhetsrisk enligt Säpo inte ska kunna vistas i det öppna samhället?