Fråga 2020/21:99 Missbruksvården

av Christina Östberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den pågående covidpandemin pressar välfärdssystemet hårt. Grupper som redan tidigare är särskilt utsatta i vårt samhälle far nu extra illa. Socialstyrelsen följer hur personer med missbruk och beroende påverkas av krisen, och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), socialchefer, beroendeverksamheter och företrädare för civilsamhället har lyft en oro för att rätt vård och stöd till gruppen riskerar att dröja. Detta gäller inte minst därför att tröskeln för att inleda vård och behandling kan ha höjts under våren. Även i myndighetens register syns att vårdtillfällena för denna patientgrupp, precis som för andra, har minskat. Det kan bero på att många har avstått från att söka vård eller att det varit svårare att få vård.

Även före pandemikrisen hade vården och stödet till personer med missbruk och beroende stora problem kopplade till bristande tillgänglighet och samverkan. Följsamheten till de nationella riktlinjerna för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor har varit låg inom hälso- och sjukvården. Endast 0,5 procent av patienterna i primärvården fick 2018 en åtgärd till följd av riskbruk av alkohol, medan andelen som bedömdes ha riskkonsumtion i befolkningen var 18 procent.

Vi har länge påpekat att den viktiga samordningen av insatser från hälso- och sjukvården respektive socialtjänsten behöver utvecklas och samordnas på ett bättre sätt. Förra året uppgav endast 47 procent av kommunerna att de har en aktuell överenskommelse om samverkan med regionen, enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser. Fungerande samverkan och vårdkedjor har visat sig ha stor betydelse för att insatserna till personer med missbruk, beroende och annan samsjuklighet ska ha effekt. Det är hög tid att samordningen mellan beroendevård, socialtjänst, psykiatri och primärvård stärks.

Så länge pandemin pågår är det viktigt att behoven hos personer med missbruk och beroende fortsätter att uppmärksammas.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur tänker ministern se till att personer med missbruk och beroende får det stöd de behöver och att hjälpen inte åsidosätts på grund av bristande tillgänglighet och dålig samverkan mellan beroendevård, socialtjänst, psykiatri och primärvård?