Fråga 2020/21:976 En oberoende haveriutredning om Estonia

av Jimmy Ståhl (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Estonias förlisning är en av de största tragedierna i modern tid som drabbat svenska medborgare. Anledningen till förlisningen var, enligt den tidigare tillsatta haverikommissionen, att bogvisiret lossnat vid mycket hårt väder och att fartyget därför vattenfylldes och sjönk till botten. Området runt Estonia belades så småningom med gravfrid, vilket gjort fortsatta dykningar förbjudna.

Ett tyskflaggat fartyg med svenska dokumentärfilmare utförde tidigare i år en ny dykning med robot och fann hål i styrbord sida på fartygets skrov. Existensen av dessa hål fanns ej med i den redan genomförda haveriutredningen.

Jag har varit i kontakt med en förening med anhöriga till offren för Estoniakatastrofen, och detta har väckt en del nya frågor. Det har framkommit nya uppgifter, och det är av stor betydelse att ur ett sjösäkerhetsperspektiv få klarhet i vad som förorsakade förlisningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kommer statsrådet att verka för att tillsätta en ny oberoende haveriutredning med anledning av att det nu framkommit nya betydelsefulla uppgifter som kan komma att förändra en del av slutsatserna från tidigare haveriutredning?