Fråga 2020/21:97 Generella dispenser för mobilkranar

av Monika Lövgren (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vid förflyttning av mobilkranar krävs i regel en dispens eftersom fordonet är tungt i sin konstruktion. En större mobilkran har ofta en bruttovikt eller ett axeltryck som överstiger den tillåtna vikten på vägen. I regel utfärdas en dispens för tyngre fordon som anger vägsträcka som kan nyttjas. I dispensen anges villkor för hastighet, tider och broar samt vägtransportledare. Om förflyttning bara rör en kommun görs dispensansökan där. Trafikverket har ansvar för statliga vägar, och om transporten gäller flera kommuner samordnas ofta även dispensen på de aktuella kommunernas vägnät.

För att möta kundernas och samhällets behov av effektiva och hållbara lyfttjänster och skydda vägar och broar samt för ett hållbart maskinutnyttjande, behövs ett snabbt och ändamålsenligt regelverk. Kommuner saknar ofta utbildade dispenshandläggare som effektivt kan handlägga ärenden som ibland kan vara komplicerade.

En lösning är att ge Trafikverket huvudansvaret för dispenshanteringen och ge myndigheten tillräckliga medel för löpande utveckling av sitt it-stöd så att Trafikverket därmed blir samordnare för ansökningar även hos kommunerna.

Aktörer inom branschen upplever att dispensförfaranden kan ta lång tid och emellanåt bli väldigt byråkratiska. Ett hinder är ofta att dispenser knyts till ett givet registreringsnummer, och därmed blir dispensen knuten till en given fordonsindivid. Uppstår ett haveri blir det att söka ytterligare en dispens trots att ersättningsfordonet kan vara ett identiskt fordon.

Med generella dispenser knutna till fordonstyp i stället för registreringsnummer förenklas dispensförfarandet. Med en enda myndighet som utfärdar samtliga dispenser blir hanteringen avsevärt enklare. Trafikverket blir effektivare i hanteringen av rutinärenden och kan fokusera på komplicerade transporter.

Med anledning av ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra att Trafikverket har huvudansvaret för dispensansökan även för kommunala vägar