Fråga 2020/21:934 Korttidsarbete

av Eric Westroth (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den 2 april i år röstade riksdagen igenom förslaget om korttidspermittering, och om man var berättigad att söka stöd för korttidspermittering kunde arbetsgivaren göra detta för sina anställda i olika nivåer: 20, 40, 60 eller 80 procent. Stödet kan sökas retroaktivt från den 16 mars. 

Vid det första ansökningstillfället gjordes utbetalningen relativt snabbt. Naturligtvis fanns det en önskan från de ansökande företagen som hade lidit ekonomisk skada under pandemins första månader att ersättningen skulle utbetalas till företagen omgående, vilket också blev fallet. Mängden företag och anställda som berördes vid det första tillfället för ansökan medförde en tung belastning på de myndigheter som blivit utsedda att hantera ansökningarna. Tillfället för avstämning och uppföljning innebar en ännu större belastning.

Tillväxtverket, som administrerar ansökningar om ersättning för korttidsarbete, har fått betydande personalförstärkningar från bland annat Skatteverket för att hantera och kontrollera ansökningar och avstämningar.

Efter att avstämningar har gjorts, vilket skall ske efter var tredje månad, har dock utbetalningarna för beviljat stöd till företag kommit att släpa efter. Det har förekommit fall där ansökt och beviljad ersättning för korttidsarbete inte kommer arbetsgivaren till godo förrän mer än halvvägs in i nyttjandeperioden för vilken ansökan gäller.

Visserligen är lönekostnaden något lägre för arbetsgivaren, då även den anställde finansierar en mindre del av korttidsarbetet med ett bruttolöneavdrag på 4–7,5 procent beroende på grad av korttidsarbete. Dock är den större delen av lönekostnaden fortfarande kvar hos arbetsgivaren, och med den förmodade likviditetsbristen kan det medföra stora påfrestningar för denne.

Naturligtvis måste ansökningarna genomgå en kontroll, och en uppföljning av redan utbetalade medel måste göras, men med tanke på den fördröjning som är innan utbetalningen sker vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

Anser ministern att Tillväxtverket har fått erforderliga resurser för kontrollverksamheten och hanteringen av utbetalningar för korttidsarbete när utbetalningar sker uppåt två månader in i nyttjandeperioden för ersättningen?