Fråga 2020/21:919 A-kassornas långa handläggningstider

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten har stigit kraftigt från redan höga nivåer. I takt med den stigande arbetslösheten har trycket på a-kassorna ökat. Många a-kassor hinner inte med att handlägga de mängder av ärenden som inkommit.

Enligt en undersökning som SVT Nyheter gjort har flera a-kassor mycket långa handläggningstider. Det gäller i synnerhet de a-kassor vars medlemmar arbetar i de mest utsatta branscherna, såsom hotell och restaurang och handel. Hos dessa a-kassor är handläggningstiden omkring 10 veckor. Längst handläggningstid har Alfakassan, där medlemmarna tvingas vänta på ersättning i drygt 20 veckor.

Orsakerna till de långa handläggningstiderna är flera. Utöver det uppenbara – en pandemi med effekter på jobb och ekonomi som få kunnat förutse – lyfter a-kassorna själva fram två faktorer som påverkar handläggningstiderna: Dels är det svårt att skala upp verksamheten på kort tid eftersom handläggningen kräver utbildning och erfarenhet, dels är det ofta problem med att få in rätt underlag i rätt tid från arbetsgivarna.

I juni beslutade regeringen att införa ett tillfälligt stöd på 100 miljoner kronor till a-kassorna i syfte att förhindra långa handläggningstider och därmed tider utan ersättning för personer som har blivit arbetslösa. Det tillfälliga stödet fördelades enligt ett förslag från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och betalades ut av Arbetsförmedlingen.

Vänsterpartiet kan konstatera att handläggningstiderna i många fall fortfarande är mycket långa, trots regeringens tillfälliga stöd. De långa väntetiderna drabbar enskilda arbetssökande mycket hårt. Många har varit tvungna att tömma sina sparkonton eller låna pengar av släkt och vänner för att ha råd med mat och hyra. Det är inte värdigt ett modernt välfärdsland som Sverige. Det är uppenbart att det krävs ytterligare åtgärder från regeringens sida för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna och göra det möjligt för arbetslösa att få ersättning i rimlig tid.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka ytterligare åtgärder, utöver de redan vidtagna, är ministern beredd att vidta för att minska de långa handläggningstiderna hos a-kassorna?