Fråga 2020/21:917 Förlängning av förordningen om tillfälligt anpassat sjöfartsstöd

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige hade under många år en minskande handelsflotta under svensk flagg. Med hjälp av ett aktivt arbete för att öka antalet inflaggade fartyg har denna trend glädjande nog vänt och fler fartyg är under svensk flagg. En viktig del har varit det så kallade sjöfartsstödet, vilket har varit en del för att utjämna konkurrensvillkoren för de svenskflaggade fartygen.

Fartyg som tvingades lägga upp på grund av minskad omsättning i coronakrisen förlorade i början av krisen sjöfartsstödet, som bara betalades ut för anställda på fartyg i aktiv drift, och de fick därmed ytterligare ett ekonomiskt avbräck. Detta riskerade att påbörja en utflaggning av fartyg från det svenska registret, något som hade varit mycket svårt att vända tillbaka igen.

Regeringen genomförde en stödförordning om tillfälligt anpassat sjöfartsstöd som lämnas för fartyg som tillfälligt har tagits ur trafik till följd av coronaviruset. Stödförordningen slutar gälla den 31 december 2020, men krisen fortsätter med smittspridning och hårda restriktioner som slår hårt mot delar av sjöfarten. Argumenten för och behovet av det tillfälliga sjöfartsstödet kvarstår. Detta har stor betydelse för sjöfarten utan att kräva extra budgeterade pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att förlänga förordningen om tillfälligt anpassat sjöfartsstöd för fartyg som tillfälligt har tagits ur trafik till följd av pandemin?