Fråga 2020/21:914 Turkiets isolering av fångar i Imralı Prison

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiet har upprepade gånger gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna. I maj 2019 besökte en delegation från Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) en rad institutioner såsom polisstationer och fängelser i Turkiet. Bland annat besökte man högsäkerhetsfängelset Imralı Prison, där Abdullah Öcalan och tre andra fångar sitter inlåsta.

Den 5 augusti i år kom rapporten som följde på besöket. Där kritiseras bland annat Turkiets behandling av fångar på just fängelset Imralı Prison. De intagna tillåts enbart ha mycket lite kontakt med varandra och en mycket bristfällig kommunikation med omvärlden. Varken familjemedlemmar eller advokater har fått besöka fångarna i någon större utsträckning. Strax innan delegationen besökte fängelset hade exempelvis Öcalan träffat sina advokater för första gången sedan 2011. Delegationen uppmanar Turkiet att vidta åtgärder för att minska fångarnas isolering.

Efter att Die Linke uppmärksammat rapporten från CPT i den tyska riksdagen har den tyska regeringen uppmanat den turkiska regeringen att sätta stopp för alla typer av tortyr och omänsklig behandling som fördöms av CPT och att därtill säkerställa att familje- och advokatbesök görs möjliga.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att i sina bilaterala kontakter vidta några åtgärder för att Turkiet ska följa rekommendationerna från Europeiska kommittén till förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning?