Fråga 2020/21:912 Arbetssökandes situation under pandemin

av Ciczie Weidby (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Vi befinner oss alltjämt i en situation med hög smittspridning i samhället. Arbetsplatsen är en av de platser där risken att smittas är som störst. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför dem som kan att jobba hemifrån i syfte att minska smittspridningen.

Många yrkesgrupper har inte möjlighet att arbeta hemifrån utan måste befinna sig på sin arbetsplats för att utföra sina arbetsuppgifter. En grupp som dock skulle kunna stanna hemma i syfte att minska smittspridningen, men som nekas att göra det, är de arbetssökande som anvisas till olika former av åtgärder och aktiviteter inom ramen för Arbetsförmedlingens program.

Enligt gällande regelverk måste de arbetssökande delta i de åtgärder och aktiviteter som Arbetsförmedlingen beslutat om och anvisat dem till – annars förlorar de sin ersättning. För de arbetssökande finns därmed inget val. De har att välja mellan att stanna hemma och förlora sin ersättning eller att delta i åtgärder och aktiviteter med risk för liv och hälsa.

Flera arbetssökande, varav många är äldre och tillhör riskgrupp, vittnar om att de känner stor osäkerhet över att tvingas ut i åtgärder och aktiviteter under rådande smittläge. De är rädda att de ska smittas och insjukna i covid-19.

För att dels minska smittspridningen i samhället, dels minska risken för att arbetssökande utsätts för smitta vore det rimligt att införa ett temporärt stopp för anvisningar till åtgärder och aktiviteter inom ramen för Arbetsförmedlingens program. De arbetssökande skulle då kunna stanna hemma med bibehållen ersättning – utan krav på motprestation.

Vänsterpartiet har länge kritiserat nuvarande system inom arbetsmarknadspolitiken där arbetssökande, genom hårda krav på aktivitet, närvaro och deltagande, kontrolleras, disciplineras och bestraffas. Vi vill se ett mer flexibelt system som har större tilltro till de arbetssökandes förmåga och vilja att få ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Vi kan dock konstatera att övriga partier i riksdagen vill behålla nuvarande system. Nuvarande situation kräver dock en större flexibilitet i synen på vilka krav som kan ställas på arbetssökande.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att arbetssökande inte utsätts för smitta?