Fråga 2020/21:903 Tillfällig föräldrapenning till barn i riskgrupp

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 25 juni införde regeringen viss tillfällig föräldrapenning med anledning av sjukdomen covid-19. Denna föräldrapenning är i första hand avsedd att utgå om skolorna skulle stänga samt för att skydda allvarligt sjuka barn från smitta. Det är bra att regeringen i dessa fall ger föräldrarna möjlighet att stanna hemma med allvarligt sjuka barn, men en sådan möjlighet har redan funnits sedan tidigare.

Problemet är att regeringen med denna tillfälliga föräldrapeng missar att skydda de barn som tillhör riskgrupper men som inte kan betecknas som allvarligt sjuka. Ett allvarligt sjukt barn kan sjukanmälas från skolan och undantas skolplikten, och föräldrarna kan ansöka om tillfällig föräldrapenning. I dag finns det tyvärr barn som tillhör riskgrupper men som fortfarande omfattas av skolplikt och förväntas gå till skolan och utsättas för smitta och livsfara.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:
 

Avser statsrådet att återkomma till riksdagen med ett förslag så att även föräldrar till barn som tillhör riskgrupp ges rätt till ersättning när barnet inte kan vistas i skolan på grund av risk att smittas och insjukna?