Fråga 2020/21:877 Åtgärder för småskaligt fiske

av Sanne Lennström (S)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det småskaliga kustfisket är inte bara ett yrke, det är ofta familjeföretag som har drivits i många generationer. Det är ett kulturarv som ger lokalproducerad mat till konsumenter och restauranger längs våra kuster. Just nu står detta fiske inför en kollaps. Möjligheten att fortsätta försörja sig inom denna verksamhet blir sämre för varje år som går. Av goda skäl är det stopp i torskfisket, men för fiskare som arbetar med detta finns det ingen flexibilitet att byta inriktning på sitt fiske. Fiskarna ber om en flexibilitet där man exempelvis skulle få möjlighet till att fiska lax med krok i stället.

Vi behöver även ett fiske som producerar mat till tallriken i svenska hem, inte fiskmjöl till utlandet. Just nu byggs bland annat en fisketrålare som blir 90 meter lång och som kommer att tas i bruk 2022. I många svenska hamnar kommer giganter som denna inte ens in. Detta storskaliga fiske är skadligt för vår havsmiljö, för fiskbeståndet och för lokala fiskare som har betydligt mer hållbara metoder. Fisket bör ha en lokal anknytning och fisken bör tillfalla svenska konsumenter.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar i föränderliga tider att bedriva sin verksamhet och kunna omvandla fiskeråvaran till närproducerad mat?