Fråga 2020/21:871 Vaccinationen mot covid-19

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Snart kan vi förhoppningsvis utropa: Äntligen! Äntligen finns det ett godkänt vaccin mot covid-19 i Sverige. Storbritannien har redan godkänt ett första vaccin, och ett EU-godkännande bör komma inom de närmaste veckorna. När godkännandet väl finns och leveranserna av vaccinationsdoser kommer till Sverige måste vi direkt, snabbt och storskaligt, kunna påbörja vaccineringen av vår befolkning.

Vårens haveri i testningsfrågan får inte upprepas, utan nu måste regeringen ta ansvar för att Sverige får på plats en heltäckande och operativ plan för vaccination mot covid-19. Det får inte råda några oklarheter om hur ansvar och kostnader ska fördelas.

En snabb och storskalig vaccination är en enorm utmaning, särskilt när den ska genomföras mitt under en pandemi då trängsel måste undvikas och avstånd mellan människor hållas. En förutsättning för en massvaccination är tillgång till personal som är behörig att ordinera, ge och övervaka vaccination.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Ser ministern behov av förändrade föreskrifter avseende vem som får ordinera vaccin, behov av särskilda snabbutbildningar eller andra åtgärder för att säkerställa att det finns tillräckligt med personal som kan ordinera och utföra vaccination mot covid-19?