Fråga 2020/21:870 Kostnadsansvaret för vaccination mot covid-19

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Inom mycket kort kommer Sverige förhoppningsvis att få tillgång till ett eller flera vaccin mot covid-19. Då måste Sverige stå redo att snabbt påbörja den massvaccination som är helt central för att rädda liv, jobb och företag. Storbritannien godkände i onsdags (den 2 december) ett första vaccin och räknar med att påbörja vaccinationen av sin befolkning redan under nästa vecka.

I Sverige saknar vi en nationell heltäckande och operativ plan som tydligt reglerar ansvarsfördelningen. Moderaterna anser att vaccinationen av svenskar inte får försenas av diskussioner om vem som ska bära kostnaden. Därför säger vi klart och tydligt: Staten ska stå för regionernas merkostnad.

I dag, den 4 december, höll regeringen en presskonferens där man gav besked om att regeringen anslår 300 miljoner till regionernas pågående förberedelser. Men vad som gäller för kostnaderna för själva vaccineringen är alltjämt oklart.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan ministern ge besked om kostnadsansvaret – kommer staten att ta regionernas merkostnader för att genomföra covid-19-vaccination? – och när kan en överenskommelse om vaccination vara klar mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)?