Fråga 2020/21:87 Elledningar och virkesupplag

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Att elledningar grävs ned runt om i landet är mycket värdefullt för att kunna garantera ett minskat antal störningar och strömavbrott.

Dock har det på många håll uppstått bekymmer när elledningarna grävs ned. Problemet gäller det djup på vilket ledningarna grävs ned i backen. Ledningarna bör grävas ned på ett sådant djup att marken ovanpå kan brukas på ett effektivt och bra sätt. Problem har uppstått på många håll för skogsägare som ska köra ut skog och lägga upp virkesupplag. Man har då inte kunnat göra det på en del platser för att man enligt Vattenfall inte får det på grund av de nedgrävda elledningarna. När ledningarna grävs ned bör det ske på ett sådant djup i marken att exempelvis virkesupplag ska kunna läggas ovan på marken och att man som skogsägare inte ska behöva leta efter andra platser. Enligt Vattenfall finns det speciella riktlinjer för hur upplagen ska ske på de platser där ledningarna är nedgrävda.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir därför:

 

Avser statsrådet att verka för att dessa riktlinjer ska ändras så att ledningarna grävs ned djupare så att skogsägare kan använda marken ovanpå?