Fråga 2020/21:861 Rena hav och vatten

av Åsa Coenraads (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Rena hav och vatten i och runt Sverige är en förutsättning för levande hav och vatten. Tyvärr upptäcker vi hela tiden nya problem med nya medicinska rester som förgiftar eller påverkar livskraften negativt i hav och vatten.

Branschorganisationen Svenskt Vatten rapporterar nu om höga halter av läkemedlet diklofenak, där små mängder läkemedel förorenar stora mängder vatten.

Läkemedel och tillgången på receptfria läkemedel har varit till stor nytta. Det avlastar hälso- och sjukvården samtidigt som onödiga sjukskrivningar minskar, Lösningen på höjda halter av läkemedel i hav och sjöar är inte ett förbud mot läkemedel eller minskad tillgång utan recept.

Däremot går det att förbättra dagens vattenrening i de kommunala vattenreningsverken. Både avloppsledningar och reningsverk är av dålig kvalitet runt om i Sverige, vilket har uppdagats inte minst genom större läckor och utbrott av kolibakterier på många ställen.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur avser ministern att arbeta för att höja kvalitetet på vattenreningsverken för att fånga upp skadliga läkemedelsrester så att de inte når hav och vatten?