Fråga 2020/21:86 Skärpt tillsyn och skärpta regler gällande miljöbrott vid avfallshantering

av Elisabeth Svantesson (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den senaste veckan har vi genom medierna kunnat ta del av uppgifter om en återvinningskoncern som olovligen fraktat och förvarat avfall mellan olika anläggningar i Sverige. Det handlar om ett företag som har som affärsidé att samla in avfall, mestadels från bygganläggningar, för att sedan återvinna detta. Det har nu uppdagats att bolaget inte har återvunnit avfallet. I stället har det olovligen flyttats runt mellan flera anläggningar i Sverige.

Vid avfallsanläggningen i Skultuna i Västmanland upptäcktes att sopstationen haft mer än dubbelt så mycket avfall som vad lagen tillåter, upp till 23 000 ton. Sopor har också förvarats och transporterats till anläggningar i Botkyrka, Hova och Rörfors i Laxå kommun. Det har också visat sig att avfallet innehåller miljöfarliga halter koppar. Bränder på anläggningarna har förekommit.

Anläggningen i Rörfors i Laxå kommun har dessutom drabbat boende nära soptippen. Damm, nedskräpning och högljudda arbetsmaskiner omringar de boende, som har riktat över 30 anmälningar till kommunen. Ägarna till det aktuella företaget har anhållits, misstänkta för grovt miljöbrott. Men samtidigt kvarstår frågetecken kring avfallet på de aktuella anläggningarna.

Sveriges lagar på deponiområdet omfattar regler om alltifrån bottentätning till täckning. Det finns även bestämmelser om transportering och förvaring av deponi. Ur miljöhänsyn är det synnerligen allvarligt om tillämplig lagstiftning inte följs.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att skärpa reglerna om miljöbrott i syfte att undvika den här typen av miljöfarlig avfallshantering?