Fråga 2020/21:837 Elbristen i södra Sverige

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Elbristen och spänningsbortfall som drabbar industrin är ohållbart och kostar mycket pengar. Ett exempel är ett framgångsrikt exportföretag i mitt län Kronoberg, Spaljisten AB i Åseda, som fick 63 elstopp på två månader. I snitt har stoppen varat i 40 minuter och sammanlagt i 67 timmar. Det innebär 140 anställda som inget kan göra och att maskinerna går sönder på grund av störningarna och måste ersättas till miljonbelopp. 

När företaget byggde ut och behövde uppgradera sitt elabonnemang fick de svaret att det saknas kapacitet. Det behövde byggas ett nytt ställverk, och företaget skulle stå för hela kostnaden själva men ändå inte äga ställverket eller ha tillåtelse att sälja el från det. Detta till en kostnad av 30 miljoner och något som skulle ta två till tre år att få på plats, alltså helt oacceptabelt. Efter flera års arbete löstes detta temporärt med ett nytt elabonnemang som gäller i fem år, men problemen kvarstår för alla företag på orten. Därför överväger företaget att lägga kommande satsningar utomlands i stället.

Elförsörjning är en demokratifråga och måste finnas för alla oavsett placering i Sverige. Det är med nuvarande elbrist omöjligt att i nuläget bygga nya företag eller bygga ut i glesbygden i södra Sverige. Och det kommer inte att bli lättare när hela samhället elektrifieras med fordon, vägar och stora elslukande internationella företag. Det höga elpriset i södra Sverige slår dessutom mycket hårt konkurrensmässigt för företagen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta som ger mer elkapacitet till företagen i södra Sverige?