Fråga 2020/21:822 Utnämningen av europeisk åklagare

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 11 november 2020 utsågs den italienska åklagaren Danilo Ceccarelli till vice chef för den europeiska åklagarmyndigheten (Eppo). Utnämningen av Ceccarelli är kontroversiell utifrån hans roll i fallet med den svenske underrättelseofficeren Michael Rawlinson och de misstankar som finns om oegentligt agerande från Ceccarellis sida.

Rawlinson utredde i sin egenskap av chef för EU:s kriminalunderrättelsekontor på Balkan (EULEX)mutanklagelser mot två högt uppsatta italienska EU-jurister. Ceccarelli ingrep dock i Rawlinsons utredning på order av den tidigare Eulexchefen, italienaren Gabriele Meucci, och beslagtog dokument från Rawlinson genom att bryta upp hans säkerhetsskåp. Utöver detta fråntogs Rawlinson sitt arbete.

Sammantaget väcks allvarliga frågor kring Ceccarellis motiv för sitt agerande. Detta särskilt mot bakgrund av att Rawlinson senare blev frikänd från alla misstankar om tjänstefel och lagbrott i en oberoende utredning gjord av Europeiska utrikestjänsten. Samma utredning riktade i sin rapport även mycket hård kritik mot Gabriele Meuccis agerande inklusive hans beslut att öppna Rawlinsons säkerhetsskåp.

Det är anmärkningsvärt att den italienska åklagaren Danilo Ceccarelli har utnämnts till en hög post på Eppo mot bakgrund hans agerande i fallet med Michael Rawlinson. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på utnämningen av Danilo Ceccarelli till vice chef på Eppo, och har regeringen agerat för att förhindra utnämningen?