Fråga 2020/21:815 Kontroller av ekonomiska föreningar

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Gång på gång rapporteras om problem och missförhållanden i ekonomiska föreningar, inte minst i fall där bidragsfinansiering är aktuellt. Kontroller, kanske även regler, behöver uppenbarligen förbättras.

I ett nyligen rapporterat fall har företrädare för en ekonomisk förening som uppburit omfattande bidrag åtalats för misstänkt grovt bokföringsbrott. Föreningen har erhållit stora bidrag från Arbetsförmedlingen, men det blev aldrig verksamhet av det som bidraget var planerat för. Den ekonomiska föreningen är försatt i konkurs. Bokföring ska enligt rapporteringen inte vara gjord, och bokföringsbrott ska ha pågått i flera år.

Problem med detta är bland annat att en verksamhet tydligen kan ansöka om, erhålla, ta emot och använda stöd, utan att kontroller sker och utan att effekter av missförhållanden framgår förrän långt i efterhand. Myndighets- och rättegångskostnader som detta orsakar innebär stora kostnader för samhället, utöver de samhälleliga bidrag som också gått förlorade. Även friheten som finns i att starta och driva exempelvis ekonomiska föreningar, att ansöka om bidrag och att utöva verksamhet som delvis finansieras av bidrag smutsas ned. 

Mot bakgrund av problematiken vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för bättre kontroller kring bidragsgivning till ekonomiska föreningar och för bättre kontroller av de bolag som erhåller bidrag?