Fråga 2020/21:813 Taxonomi

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Det är allvarligt när energi- och industriföreträdare säger sig stå väldigt ensamma när de står upp för svenska samhällskritiska intressen i Bryssel. Detta framkommer i en artikel i Svenska Dagbladet, ”Nya EU-regler hot mot vår energiförsörjning”, författad av Per Langer, som är vd på Fortum Sverige, Torbjörn Wahlborg, som är chef för elproduktion på Vattenfall, och Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

De tar upp det av EU-kommissionen nyligen presenterade förslaget om taxonomi, som kommer att få skadliga konsekvenser för Sveriges vidkommande angående vattenkraft, kärnkraft och förmodligen även bioenergi. Det handlar om krav som är mer långtgående än vad som redan krävs enligt det befintliga EU-regelverket.

I artikeln beskrivs hur kraven kommer att vara olyckliga för vattenreglering. Kraven skulle om de genomförs innebära att vattenkraftens förmåga att balansera kraftsystem skulle minska. Det i sin tur skulle minska mängden vind- och solkraft som kan integreras i kraftsystemet. Kärnkraften, som är fossilfri och hållbar i omhändertagandet av sitt eget avfall, ska med taxonomiförordningen klassas som ohållbar. Dessutom ska den behandlas separat i egen lagstiftning.

Det skrivs om påtryckningar och att det innebär att det inte blir en objektiv och teknikneutral bedömning. För 2019 redovisas i artikeln att vatten- och kärnkraft stod för 78 procent av svensk elproduktion. Det är en förödande läsning om vad som är på väg att ske för Sverige som land. Lagstiftningen om taxonomin är inne i ett slutskede för beslut, men det ligger fortfarande avgörande detaljer på bordet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder med anledning av det allvarliga läget för svenskt vidkommande och informationen från industriföreträdare om de samhällskritiska intressena?