Fråga 2020/21:81 Förebyggande sjukpenning för gravida

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Fredagen den 18 september skrev Arbetsmiljöverket på sin hemsida:

”Gravida ska inte ha arbetsuppgifter som innebär att de exponeras för det nya coronaviruset. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter ett skyddsombuds begäran om åtgärder.

Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket har fått in ett skyddsombuds begäran om åtgärder från region Värmland, där skyddsombudet begär att gravida inte ska behöva arbeta med patienter som är smittade med covid-19 på sjukhusets covid-avdelning.

– Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Får vi in liknande ärenden kommer vi att fatta liknande beslut. Gravida ska inte ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset.”

Av texten framgår också att kunskapsläget kring risker med graviditet och covid-19 är oklart. Samtidigt pekar Arbetsmiljöverket på att det finns studier som pekar på att infektionen kan ge ökad risk för tidig förlossning, kejsarsnitt och tillväxthämning hos fostret.

Det är ett delvis annat besked angående riskerna för gravida som regeringen lämnade i sin skrivelse i våras om riskgrupper.

Det konkreta fallet ovan handlar om gravida medarbetare inom vården, men föreskrifterna är giltiga för alla arbetsplatser. Givet kunskapsutvecklingen kring covid-19 kan bedömningen förändras också för andra yrkesgrupper där det kan vara svårt för arbetsgivare att erbjuda gravida andra arbetsuppgifter eller arbete i hemmet.

Med anledning av ovanstående blir min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativmed anledning av Arbetsmiljöverkets föreskrifter och i så fall vilka?