Fråga 2020/21:809 Logistik och förberedelser inför vaccination

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Över hela världen, inte minst i Europa, förbereder sig nu alla länder för att äntligen kunna vaccinera sin befolkning mot coronaviruset. Så snart den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt det första vaccinet kommer också vaccin att slussas ut i EU, vilket har fått medlemsländerna att förbereda för detta. I exempelvis Tyskland har man nu valt att inrätta hundratals vaccinationscentraler i syfte att klara av en massvaccinering av de prioriterade grupperna i befolkningen. Enligt den tyske samordnaren för bygget av dessa ska de stå klara och vara fullt verksamma redan om fyra veckor, och i bara en av dessa ska det finnas en kapacitet att vaccinera 3 000 till 4 000 personer om dagen (vilket innebär hela 20 000 om dagen, bara i Berlin). För att detta ska fungera bra har man således också anställt extrapersonal, över 1 000 personer i Berlin.

Tyskland har vissa likheter med Sverige. Exempelvis har de 16 tyska delstaterna ett eget upplägg för hur detta ska fungera, vilket också gjort att de kommit olika långt med att testköra sina vaccinationscentraler. Trots detta har landets hälsominister en god kontroll över hur det fungerar och har satt upp en deadline för när allt ska vara färdigt: mitten av december. 

Att detta sker är inte särskilt konstigt. EU-kommissionen har nämligen bett unionens medlemsländer att planera för alla dessa vaccinationer. Det rör sig då om att förbereda vilka som ska vaccineras först, om hur logistiken ska fungera för preparaten samt om övrig logistik och personalförsörjning.

I Sverige finns det samtidigt en befogad oro över att man från regeringens sida inte tar detta på allvar. Trots återkommande varningar om missförhållanden (främst inom äldreomsorgen) och om faran med viruset har regeringen konsekvent legat steget efter, och man har återkommande skyllt ifrån sig och lagt ansvaret på andra aktörer. Det håller inte.

Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar ansvar för förberedelserna för och processen kring vaccinationen, och vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa att vi ligger i framkant med dessa förberedelser?