Fråga 2020/21:800 Regeringens strategi för fossilfria tunga transporter

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige har två av världens mest framstående tillverkare av tunga lastbilar, och båda har en tydlig strategi för en framtida fossilfri transportmarknad. Båda tillverkarna kan i dag erbjuda sina kunder olika lösningar för miljövänligare transporter, och de är inne i en stark utveckling av elektriska fordon.

Att vi behöver ställa om vårt samhälle och kanske främst våra transporter är det väl ingen som tvivlar på i dag, men då krävs också tydliga riktlinjer från politikens sida. Det måste finnas en plan kring utbyggnaderna av elnätet så att detta klarar den ökade belastningen. Det hjälper föga om tillverkarna erbjuder elektriska fordon om dessa inte kan laddas.

På samma vis måste även planerna med längre och tyngre fordon tydligare kommuniceras med branschen. Att effektivisera transporterna genom att tillåta längre och tyngre fordon är ett snabbt sätt att minska miljöbelastningen vid godstransporter. Inte heller här kommer några klara besked från regeringen.

I de fall där elektrifiering av tunga transporter inte är möjlig måste ett biobaserat bränsle kunna användas i konventionella fordon med förbränningsmotor. Även här saknas en tydlig strategi för hur detta ska lösas. De utsläppsmål som en enig riksdag ställt sig bakom kommer allt närmare, och det kräver naturligtvis en tydlig åtgärdsplan. Hittills har regeringen enbart åstadkommit en rad skattehöjningar, och det finns ingen tydlig färdplan för hur alternativen ska rullas ut i transportsystemet.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministerns och regeringens strategi ut för att möta transportbranschens behov av tekniska lösningar för ett klimatneutralt transportsystem?