Fråga 2020/21:797 Ett realistiskt sektorsmål

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vi är alla medvetna om behovet av att ställa om infrastrukturen till mer miljövänliga transporter. Vi har också antagit ett väldigt högt mål där vi arbetar för att koldioxidutsläppen inom transportsektorn ska minska med 70 procent fram till 2030. I våra grannländer har man lagt målet vid 50 procent till 2030, och EU har ett övergripande mål om att koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent fram till 2030.

Nu är det tio år kvar fram till dess att vårt mål avseende 70 procents minskning inom transportsektorn ska vara genomfört. Allt fler debattörer börjar peka på att detta är ett orealistiskt mål som bygger mer på politisk vilja än på politisk realism i form av faktiska beslut.

I Trafikverkets senaste inriktningsrapport pekar man på bristerna i beslut samt att denna brist kan resultera i helt orealistiska åtgärder, till exempel ett bränslepris vid pump på 50 kronor per liter.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka konkreta åtgärder tänker ministern vidta för att realisera sektorsmålet om att koldioxidutsläppen från våra transporter till 2030 ska minska med 70 procent?