Fråga 2020/21:79 Kärnkraftverk i Belarus

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Lukasjenko har aviserat att Belarus avser att öppna ett kärnkraftverk på gränsen till Litauen den 7 november. Beskedet har föranlett de sex länderna Estland, Grekland, Italien Lettland, Litauen och Polen att skicka ett gemensamt uttalande International Atomic Energy Agency (IAEA) och ta gemensam kontakt med Convention on Nuclear Safety (CNS). I uttalandet uppmanar de Belarus att samarbeta med CNS och dess partner utifrån ett säkerhetsperspektiv och under transparens. Vidare uppmanar de Belarus att tillhandahålla all information som efterfrågas och att besvara ställda frågor.

Kärnkraft är, om anläggningen är säker, en ren och säker energikälla förutsatt att gällande internationella säkerhetsregler uppfylls. Sverige brukar i många internationella frågor samarbeta med de baltiska länderna varför ett samarbete angående det planerade belarusiska kärnkraftverket i syfte att garantera säkerheten är relevant

Avståndet mellan Sverige och Belarus är mindre än 740 km varför frågan om det belarusiska kärnkraftverket också är av intresse för Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern och regeringen att snarast ansluta till de sex ländernas krav angående säkerhet vid det belarusiska kärnkraftverket, och om så inte är fallet vad är motivet för detta.