Fråga 2020/21:77 Kostnader för nya kraftledningar i stamnätet

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Investeringar i ett robust och säkert elnät är oerhört viktigt. I dag sker planering av nya kraftledningar i stamnätet på en del håll i landet. Till stor del handlar det om att öka överföringskapaciteten i näten. 

Dessa investeringar är viktiga för att kunna öka kapaciteten. Dock är det ofta en grupp som drabbas av ledningarna, och det är de enskilda markägarna. Både LRF och skogsägarrörelserna är inte emot att nya ledningar byggs eller vid behov renoveras, men man anser att det bör ske med modern teknik och då genom att gräva ned ledningarna eller använda stolpar som inte tar för mycket mark i anspråk. Ofta får man till svar att det är mycket billigare att ha luftledningar än att gräva ned ledningarna. 

När dessa investeringar görs i ledningarna uppkommer ofta frågor om kostnader. Det som många undrar när man pratar om dessa kostnader är om det endast är investeringskostnader för projektet i byggandets stund som räknas eller om man i hela delen väger in hela livscykelkostnaderna för ledningarna som byggs. Detta är en fråga som flera markägare ställt till Svenska kraftnät men som man ej har fått något svar på. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att Svenska kraftnät ska väga in enbart investeringskostnader eller hela livscykelkostnaderna när nya ledningar byggs, och vidtar statsrådet några åtgärder?