Fråga 2020/21:765 Idrottsgymnasier

av Malin Höglund (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Regeringen föreslår att det bara ska finnas en typ av gymnasieutbildning i kombination med sin elitidrott, som ska vara riksrekryterande. Det skulle innebära att väldigt många utbildningar som i dag bedrivs inom ramen för NIU och LIU inte kan fortsätta. Ungefär hälften av alla idrottsplatser skulle försvinna i Sverige om regeringens förslag går igenom. Det här skulle medföra stora problem för bland annat Mora, Malung-Sälen, Leksand och Falun och slå undan fötterna för eleverna, där de flesta av idrottseleverna går på NIU och LIU.

Om regeringens motivation till halveringen består i kvalitetsbrist är det rimligare att ta tag i den frågan än att halvera antalet platser, som regeringen nu vill göra.

Styr upp regelverket och tillsynen i stället, och ställ krav på kvalitet på utbildningen. Få platser innebär en större selektering och en högre stress bland ungdomarna i tidig ålder. Att leta idrottstalanger måste få ta sin tid. Alla kan inte glänsa i tidig ålder – då kanske man inte blir långsiktigt hållbar – och det är ju något vi eftersträvar att man ska bli. Konsekvenserna inom idrottsrörelsen kan på sikt bli förödande om antalet platser minskar. Likaså för Mora, som är framstående inom flera idrotter. Blir regeringens förslag verklighet drabbar det lagidrotter som hockey, innebandy och fotboll som finns i Dalarna.

Vi kommer att gå miste om tränare/ledare, utövare samt möjligheten att hitta nya talanger. Idrott ger bättre inlärningsförmåga, och många slutar sin utbildning med både bra betyg och bra meriter i sin idrott. Det vore ju bättre om fler, inte färre, kunde kombinera sin elitidrott med sin skolgång, då det ger bättre folkhälsa och bra skolresultat.

SCB:s Undersökning av levnadsförhållanden (Barn-ULF) visar att cirka 60 procent av ungdomarna i åldern 12–18 år idrottade i förening eller klubb 2017–2018.

År 2019 hade Sverige cirka 882 000 personer som hade ledaruppdrag, domaruppdrag eller annat uppdrag i en förening, enligt RF/SCB. Idrotten engagerar och spelar en stor roll i det svenska samhället. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att möjliggöra att antalet idrottsplatser i Sverige ska bibehållas och vara av god kvalitet?