Fråga 2020/21:76 Samförläggning av infrastruktur och elledningar

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Behovet av att utveckla infrastrukturen med vägar och järnvägar men också med exempelvis elledningar finns över hela landet. En bra infrastruktur är viktig för hela landet och inte minst för landsbygden och dess invånare. 

På många håll i landet sker just nu planering av ny infrastruktur, och planering och byggnation i stamelnätet och i det regionala nätet håller också på att ske. Detta är en stor investering som också riskerar att ta mycket mark i anspråk, och det kan då bli ett stort ingrepp för den privata markägaren. Markägarorganisationerna, som LRF och skogsägarrörelserna, är inte emot att ny infrastruktur och nya elledningar byggs, men man vill att det så långt som möjligt görs med modern teknik och med så lite ingrepp som möjligt i landskapet. Vill vi öka produktionen av livsmedel och öka skogsproduktionen behöver vi ha den mark som finns till just detta. 

Ett sätt att spara på jorden är att planera och samförlägga så mycket infrastruktur som det är möjligt. Till exempel kan man när nya elledningar ska grävas ned göra detta längs med vägar och järnvägar, och när nya vägar ska planeras kan man göra det på ett sådant smart sätt att markägaren inte förlorar för mycket mark och att marken fortsatt går att bruka på ett så bra sätt som möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

 Kommer ministern verka för att samförläggning av infrastruktur och elledningar ökar?