Fråga 2020/21:752 Ahmadreza Djalali

av Helena Antoni (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali väntar på sin avrättning i Gohardashtfängelset utanför Irans huvudstad Teheran.

Ahmadreza Djalali jobbar som läkare och forskare inom katastrofmedicin. I april 2016 när han var på besök i Iran för att hålla ett föredrag om katastrofmedicin greps och anklagades han för spionage och ”korruption på jorden”. Sedan dess har han suttit i fångenskap under horribla former, blivit torterad, hotad och tvingats erkänna brott som det inte finns några bevis för att han har begått.

Djalali kom till Sverige med sin familj 2009 för att forska vid Karolinska institutet. 2015 fick han permanent uppehållstillstånd, och under fängelsetiden beviljades han svenskt medborgarskap.

År 2017 dömdes han till döden i en tvivelaktig rättegång. Nu väntar han på sin avrättning för ett brott som det inte finns bevis för att han har begått.

Utrikesministern har tidigare kontaktat sin kollega i Iran och begärt att avrättningen stoppas. Det är bra. Sverige fördömer dödsstraff, och det är viktigt att vi står upp för mänskliga rättigheter världen över. Tyvärr blev svaret att det var oacceptabelt av minister Ann Linde att göra så.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att vidta för att säkra Ahmadreza Djalalis frigivning och liv?