Fråga 2020/21:742 Regler som slår mot microcatering

av Alexandra Anstrell (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När allmänheten slutar att resa och att äta ute sätts hotell- och restaurangbranschen på hårda prov. Stockholm, som både har många invånare och många besökare utifrån, är särskilt drabbat av coronapandemin. Storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne står för nästan 60 procent av sysselsättningen inom hotell- och restaurangbranschen. 

När nästan alla kunder försvinner på en gång är de ekonomiska problemen inte långt borta. Hotell- och restaurangbranschens absolut största utgiftspost är personalkostnaderna.  I november 2018 arbetade nästan 54 000 personer inom hotell- och restaurangbranschen i Stockholms län. Enligt statistik från SCB är könsuppdelningen i branschen ungefär 50–50. I förhållande till alla förvärvsarbetande anställer branschen förhållandevis många yngre personer, och medelåldern är runt 35 år. Cirka 43 procent är utrikes födda. Detta visar på en jämställd bransch med många unga, kanske till och med en bransch där många unga och många utrikes födda får sitt första jobb. Det kan vara en bra väg in i det svenska samhället.

I rådande läge behövs innovation för att klara sig som företagare. I Stockholms län har Nacka kommun gått i bräschen och beslutat om microcatering i kommunen. Microcatering är catering för små sällskap där det är möjligt att vid sidan om maten inkludera alkoholservering.

Detta skapar såklart möjligheter att servera och att få ta del av bra mat och dryck, men samtidigt att också hålla avstånd, att ta ansvar för smittspridningen. Nu kan vi läsa i medier att regeringen vill öppna för en lagändring som skulle ge länsstyrelserna mer makt att säga nej till kommuner som vill ha mer generösa regler för krogar som levererar hem alkohol i samband med matleveranser.

Det skulle i så fall vara ett slag mot branschens överlevnad och mot stockholmarnas tillgång till fortsatt bra restaurangmat men på ett sätt som hjälper till att stoppa smittspridningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att driva igenom ovan nämnda förslag och därmed försvåra för kommunerna att ge restaurangerna tillstånd för mikrocatering?